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Registros recuperados : 18 | |
4. | | TUPINAMBÁ, D. D.; PALUAN, S. de F.; COSTA, O. Y. A.; BITENCOURT, A. C.; BERGMANN, J. C.; QUIRINO, B. F. Utilização da diversidade microbiana brasileira para a produção de etanol a partir de biomassa lignocelulósica. Microbiologia in Foco, São Paulo, ano 5, n. 21, p. 19-32, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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5. | | TUPINAMBÁ, D. D.; CANTAO, M. E.; COSTA, O. Y. A.; BERGMANN, J. C.; KRUGER, R. H.; KYAW, C. M.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Archaeal community changes associated with cultivation of amazon forest soil with oil palm. Archaea, Cairo, v. 2016, article ID 3762159, 14 p., 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Suínos e Aves. |
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6. | | QUIRINO, B. F.; CUNHA, I. S.; SOUTO, B. de M.; CARVALHO, L. S.; RAMOS, N. S. P. L.; COSTA, O. Y. A.; BARRETO, C. C.; KRUGER, R. H. Characterization of the bacterial diversity in the goat rumen and identification of enzymes with potential use in the biofuels industry. In: ANNUAL MEETING AND EXHIBITION, 60., 2010, San Francisco, CA. Industrial microbiology and biotechnology. [S.l]: Society for Industrial Microbiology, 2010. p. 107 Poster abstract P9. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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7. | | COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBA, D. D.; BERGMANN, J. C.; KRUGER, R. H.; KYAW, C. M.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Avaliação da diversidade microbiana do processo de produção de etanol de cana-de-açúcar por meio de abordagem independente de cultivo. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. 111 - 112 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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9. | | CUNHA, I. S.; BARRETO, C. C.; COSTA, O. Y. A.; BOMFIM, M. A. D.; CASTRO, A. P. de; KRUGER, R. H.; QUIRINO, B. F. Bacteria and Archaea community structure in the rumen microbiome of goats (Capra hircus) from the semiarid region of Brazil. Anaerobe, London, v. 17, n. 3, p. 118-124, Jul. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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10. | | QUIRINO, B. F.; BERGMAN, J. C.; COSTA, O. Y. A.; PALUAN, S. G.; RAMOS, N. S. P. L.; SOUTO, B. de M.; BARRETO, C. C.; KRUGER, R. H. Identification of glycosyl hydrolases in the microbial biodiversity of Brazil using a metagenomic approach. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 34., 2012, New Orleans. [Anais...]. Fairfax, VA: Society for Industrial Microbiology & Biotechnology, 2012. Não paginado. Poster Session 1: 7-44. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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11. | | BERGMANN, J. C.; COSTA, O. Y. A.; GLADDEN, J. M.; SINGER, S.; HEINS, R.; D'HAESELEER, P.; SIMMONS, B. A.; QUIRINO, B. F. Discovery of two novel b-glucosidases from an amazon soil metagenomic library. FEMS Microbiology Letters, 16 de dezembro, p. 1-9, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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12. | | BERGMANN, J. C.; COSTA, O. Y. A.; RAMOS, N. S. P. L.; FURTADO, R. S.; KRUGER, R. H.; QUIRINO, B. F. Construction of metagenomic libraries with large inserts of DNA from the Amazonian soil microbiota and screening for enzymes with biotechnological potential. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA, 3., 2010, Fortaleza. Programas e resumos... [Brasília, DF]: Sociedade Brasileira de Biotecnologia, 2010. p. 64-65. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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13. | | COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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14. | | RODRIGUES, G. R.; PINTO, O. H. B.; SCHROEDER, L. F.; FERNANDES, G. da R.; COSTA, O. Y. A.; QUIRINO, B. F.; KURAMAE, E. E.; BARRETO, C. C. Unraveling the xylanolytic potential of Acidobacteria bacterium AB60 from Cerrado soils. FEMS Microbiology Letters, v. 367, Issue 18, fnaa149, Sept. 2020. 367 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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15. | | BITENCOURT, A. C.; PORTELA, G. C.; SOUTO, B. de M.; COSTA, O. Y. A.; FAVARO, L. C. de L.; MENDES, T. D.; RODRIGUES, D. de S.; QUIRINO, B. F. Cellulolytic and accessory enzimes from brazilian microbiota for biomass deconstruction. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. 106 - 108 Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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16. | | KIELAK, A. M.; CASTELLANE, T. C. L.; CAMPANHARO, J. C.; COLNAGO, L. A.; COSTA, O. Y. A.; SILVA, M. L. C.; VAN VEEN, J. A.; LEMOS, E. G. M.; KURAMAE, E. E. Characterization of novel Acidobacteria exopolysaccharides with potential industrial and ecological applications. In: Scientific Reports, v. 7, 2017. Article 41193. Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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17. | | COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; BITENCOURT, A. C. A.; MOURA, C.; SCHROEDER, L. F.; FRANCO, O. L.; QUIRINO, B. F. Microbial diversity in different stages of the ethanol production process using traditional techniques and molecular biology. In: REUNIÃO ANUAL DA SBBQ, 42., 2013, Foz do Iguaçu, PR. [Anais...] São Paulo: SBBq, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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18. | | RODRIGUES, L. P.; SCHROEDER, L. F.; RAMOS, N. S. P. L.; RAMOS, T. G.; MOURA, C. O.; SOUTO, B. de M.; BERGMANN, J. C.; COSTA, O. Y. A.; JUNIOR, D. A. J.; BARRETO, C. C.; KRUGER, R. H.; QUIRINO, B. F. Prospecção de celulases e hemicelulases utilizando diferentes substratos por abordagem metagenômica. In: CONGRESSO LATINO AMERICANO DE MICROBIOLOGIA, 21., 2012, Santos, SP. [Anais...]. São Paulo: Sociedade Brasileira de Microbiologia: Asociación Latinoamericana de Microbiologia, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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Registros recuperados : 18 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/01/2015 |
Data da última atualização: |
20/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. |
Afiliação: |
O. Y. A. COSTA; BETULIA DE MORAIS SOUTO, CNPAE; D. D. TUPINAMBÁ; J. C. BERGMANN; C. M. KYAW; R. H. KRUGGER; C. C. BARRETO; BETANIA FERRAZ QUIRINO, CNPAE. |
Título: |
Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. |
Páginas: |
Não paginado. |
DOI: |
10.1007/s10295-014-1533-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Etanol; Fermentação; Indústria; Microbiologia. |
Thesaurus NAL: |
biodiversity; ethanol; fermentation; industry; microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02064naa a2200349 a 4500 001 2004083 005 2017-09-20 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10295-014-1533-1$2DOI 100 1 $aCOSTA, O. Y. A. 245 $aMicrobial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method.$h[electronic resource] 260 $c2014 300 $aNão paginado. 520 $aSugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. 650 $abiodiversity 650 $aethanol 650 $afermentation 650 $aindustry 650 $amicrobiology 650 $aBiodiversidade 650 $aEtanol 650 $aFermentação 650 $aIndústria 650 $aMicrobiologia 700 1 $aSOUTO, B. de M. 700 1 $aTUPINAMBÁ, D. D. 700 1 $aBERGMANN, J. C. 700 1 $aKYAW, C. M. 700 1 $aKRUGGER, R. H. 700 1 $aBARRETO, C. C. 700 1 $aQUIRINO, B. F. 773 $tJournal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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